O inicijativi

Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Republici Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima.

Zbog toga je Hrvatsko alergološko društvo uz podršku sponzora, tvrtke JGL, pokrenulo javnozdravstvenu akciju „Alergični na alergije“, kako bismo našim sugrađanima koji pate od alergija olakšali probleme koji nastaju zbog izloženosti najraširenijem alergenu - ambroziji.

Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su primjerice crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavnom sustavu.

Najdjelotvorniji pristup u suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere suzbijanja, prije svega čupanje ambrozije u naseljenim i nenaseljenim područjima. Zbog toga je osmišljena aplikacija koja korisniku omogućava fotografiranje i postavljanje geolokacije područja obraslim ambrozijom. Svi korisnici pametnih telefona aplikaciju mogu potpuno besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno, dovoljno je da fotografirate područje pod ambrozijom a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Sve fotografije lokacija ambrozije širom Hrvatske bit će zatim vidljive svima na interaktivnoj karti Hrvatske.