5 navika koje ublažavaju simptome alergija

 Dolazak proljeća i toplijih dana za mnoge je okidač alergijskih reakcija, jer koncentracija peludi i ostalih alergena u zraku raste. Početkom proljeća većinom se radi o peludi različitih stabala nakon čega počinje cvjetati različito cvijeće i trava, dok prema jeseni cvijeta korov. Bez obzira muči li vas alergijski rinitis u blažoj ili jačoj varijanti, golicanje grla i nepca, curenje i svrab nosa i očiju, kao ni učestalo kihanje, nikada nisu ugodni. Uz korištenje različitih medicinskih pripravaka za održavanje higijene sluznice, različite simptome alergije možemo ublažiti i promjenom navika.

1.       Izbjegavajte boravak na otvorenom

Kada sunce zasja teško je odoljeti njegovom pozivu za izlazak iz zatvorenih prostora,  , ali kod osoba s alergijama boravak u prirodi može dovesti do značajnih povećanja simptoma. To ne znači da odlazak van gradske vreve morate zauvijek zaboraviti, već jednostavno birajte prikladno vrijeme. Koncentracija alergena u zraku je nešto viša kroz jutro pa bi bilo bolje izlaziti što kasnije u danu. Isto tako, prirodu posjećujte nakon kiše, kada su biljke isprane od peludi, a nipošto nije preporučljivo izlaziti kada puše vjetar i raznosi alergene uokolo.

2.       Zatvorite vrata i prozore

Savjete oko izbjegavanja boravka na otvorenom, dobro je primijeniti i dok ste u kući ili automobilu. Zatvorite vrata i prozore, zrak filtrirajte klima uređajima u kojima će se zadržati većina alergena. Prostor i automobil prozračujte kada im je koncentracija najmanja.

3.       Češće presvlačite odjeću

Malene čestice peludi i ostalih alergena zadržavaju se na odjeći te tako uzrokuju probleme čak i ako više niste u neposrednoj blizini biljaka ili stabala. Bilo bi dobro odmah po dolasku u kuću promijeniti odjeću te istu dobro protresti ili još bolje, oprati.

4.       Sušite odjeću u sušilici ili u zatvorenom

Alergene na sebi ne zadržava samo odjeća već i sve vrste tekstila, stoga treba obratiti pažnju da se nakon pranja ne iznose vani na sušenje, barem dok je koncentracija alergena u zraku visoka. Umjesto toga odaberite sušilicu ili sušite rublje unutar kuće. Ukoliko nemate ni jednu od tih mogućnosti onda birajte večernje sate za iznošenje rublja, a posebno izbjegavajte vjetrovite dane.

5.       Operite alergene s tijela

Koža je isto sklona na sebe privući alergene pa je pojačana higijena nužna. Po ulasku u kuću odmah operite lice i ruke, kao i sve izložene dijelove kože, a prije spavanja se obavezno istuširajte kao ih ne biste prenijeli na posteljinu te si tako remetili miran san alergijskim reakcijama.