6 savjeta kako bezbrižno ljetovati usprkos alergijama

Suprotno uobičajenom vjerovanju, sezonske alergije ne napadaju samo u proljeće i jesen već su jako česte i u ljetnim mjesecima. Kada jedva čekamo toplije dane kako bismo mogli više vremena provoditi na otvorenom, simptomi kao što su suzne oči, nos koji curi, kihanje, škakljanje grla mogu nam poremetiti planove. Najveći neprijatelj alergičara tijekom ljeta je pelud. Osim drveća, cvatu različite biljke i trave, među kojima je i ambrozija,  koja je najaktivnija upravo sredinom ljeta. Ne treba, pri tome, zaboraviti kako veliki broj ljudi pati od alergija koje nisu sezonske te uzrokuju neugodnosti tijekom cijele godine pa tako i tijekom godišnjih odmora. Donosimo nekoliko savjeta kako ih smanjiti čak i kada niste kod kuće.

1.       Ne zaboravite ponijeti lijekove. Ukoliko koristite antihistaminike, neka se isti obavezno nađu u vašoj torbi koju nosite na odmor. Svakako u putnu ljekarnu uključite i Aqua Maris sprej za nos te kapi za oči Vizol S koji će ublažiti neugodne simptome alergija.

2.       Provjerite koncentraciju peludi u mjestu gdje putujete. Mjesta uz obalu obično imaju manju koncentraciju peludi u zraku što bi trebalo olakšati simptome, ali ako se odlučite za odmor u kontinentalnim područjima birajte destinacije u kojima je koncentracija peludi manja i slijedite savjete o izbjegavanju odlazaka u prirodu tijekom jutra kada je pelud najaktivnija.

3.       Ne zanemarite važnost odgovarajućeg smještaja. Ukoliko patite od alergija na duhan ili na dlaku kućnih ljubimaca, provjerite dozvoljava smještajni objekt u kojem ćete boraviti pušenje i životinje. Također, ukoliko se zadržavate više od tjedan dana, bilo bi dobro imati na raspolaganju perilicu za rublje kako bi mogli oprati odjeću na kojoj se zadržava pelud. Za osobe koje pate od alergija na hranu, idealno bi bilo da borave u smještaju koji ima kuhinju, kako bi lakše mogli kontrolirati unos namirnica.

4.       Ponesite svoj jastuk, pokrivač i ručnik. Ako ste alergični na prašinu, grinje ili perje, bilo bi dobro da na ljetovanje ponesete sa sobom hipoalergeni jastuk i prekrivač. Čak i ako imate sreće da su u iznajmljenoj sobi isti odgovarajućeg materijala, velika je mogućnost da se ne peru redovito te da su puni alergena.

5.       Naučite nazive hrane na koju ste alergični na jeziku zemlje u koju putujete. Ukoliko ćete godišnji odmor provesti u inozemstvu, jako je bitno znati nazive zabranjenih namirnica na stranom jeziku. Napravite popis koji uvijek možete imati uz sebe te ga pokazati osoblju restorana, a u trgovinama obavezno pročitajte deklaracije prije kupovine.

6.       Koristite odgovarajuću zaštitu. Sunce također izaziva alergijske reakcije te se svakako prije izlaganja zaštitite proizvodom s odgovarajućim SPF faktorom, ali obratite pažnju na sastav kako u namjeri da se zaštitite od jedne alergijske reakcije ne biste izazvali drugu. Osobe koje su alergične na ubode insekata mogu se zaštiti sredstvom koje ih odbija.