7 simptoma alergija koje možda ignorirate

Od pojave alergije do njenog dijagnosticiranja, a zatim i uspješnog liječenja može proći i po nekoliko mjeseci, ako ne i godina. Razlog tome je što mnogi očekuju burnu alergijsku reakciju koja slijedi nakon doticaja s alergenom ili pak obraćaju pažnju samo na najčešće simptome alergija kao što su curenje nosa, suzne oči, kihanje i osip. Donosimo listu simptoma alergija koje nipošto ne treba ignorirati, a ukoliko neke od njih prepoznate, ne oklijevajte savjetovati se s vašim alergologom.

1.       Temperatura

Iako alergije ne uzrokuju visoku temperaturu direktno, mogu oslabiti imunološki sustav pa tijelo postaje podložnije utjecaju bakterija i virusa što rezultira povišenjem temperature.

2.       Kašalj

Kako alergeni najčešće napadaju nos, sinuse i dišni sustav općenito, ne čudi što mogu dovesti i do povećanja lučenja sluzi koja se slijeva u grlo i dišne putove te tako uzrokuje kašalj. Posebnu pažnju treba obratiti na kronični kašalj koji traje dulje nego što je to uobičajeno kod prehlade.

3.       Glavobolja

Okidač za slabije ili jače glavobolje može biti i neki od alergena. Iako se ne radi o čestom simptomu alergija, nipošto ga se ne bi trebalo ignorirati, a posebice ako patite od čestih glavobolja bez očitog uzroka. Glavobolju najčešće uzrokuje alergija na hranu, stoga je potrebno pomno pratiti unos pojedinih namirnica u organizam da bi se uočila korelacija, a izbacivanje takvih namirnica iz prehrane može donijeti trenutno olakšanje problema. Glavobolja također može biti uzrokovana alergenima iz zraka koji uzrokuju probleme sa sinusima, a time posredno i glavobolju.

4.       Začepljene uši

Alergije primarno napadaju srednje uho i uzrokuju oticanje koje stvara pritisak i pospješuje zadržavanje tekućine u uhu zbog čega se javlja nelagodan osjećaj i potreba za pritiskanjem ušiju, a može se javiti i smanjen sluh. Zadržavanje tekućine može uzrokovati česte upale uha pa se onima koji pate od infekcija svakako preporuča alergološko testiranje.

5.       Vrtoglavica i mučnina

Kao što je spomenuto, alergije mogu napasti unutarnje uho u kojem se nalazi centar za ravnotežu što može izazvati vrtoglavice, a posredno i mučninu. No to nije i jedini uzrok mučnina.Kao i bol u trbuhu te proljev, mogu biti uzorkovane i nekim alergijama na hranu.

6.       Proljev

Proljev može biti uzrokovan alergijom na pojedine namirnice kao i netolerancijom na iste. Razlika je u tome što uzroci alergije nastupaju trenutno, dok se simptomi netolerancije javljaju nakon nekoliko sati, a često i tek sljedećeg dana nakon konzumiranja. Kao i kod glavobolja uzrokovanih alergenima potrebno je obratiti pažnju na sve pojedeno pa se stoga preporuča voditi dnevnik prehrane.

7.       Smanjen osjećaj okusa i mirisa

Veza okusa i mirisa je već dobro poznata, stoga ne čudi što ova dva simptoma nerijetko dolaze u paru. Najčešći uzrok je začepljen nos uzrokovan različitim alergenima iz zraka kao što su pelud, prašina ili životinjska dlaka, a najlakše ga se riješiti redovnim održavanjem higijene nosa uz pomoć pripravaka kao što je Aqua Maris.