Alergeni vas vrebaju i u spavaćoj sobi

Moguće je da zaista niste svjesni svih alergena koji vrebaju u spavaćoj sobi. Uz to što vas ometaju u snu, mogu dovesti i do većih tegoba.

Oko trećinu života provedemo spavajući, i dok bi spavaća soba zaista trebala biti sklonište od užurbanog življenja, upravo bi se u toj sobi mogle skrivati alergije. A za to su najčešće krivi organizmi koji su nevidljivi oku.

Alergijski rinitis može nastati kao posljedica udisanja alergena koji iritiraju i izazivaju upale dišnih putova. Moguće je da loše spavate jer vam je tijekom sna alergen upravo pod nosom.

U nastavku, donosimo pet najučestalijih alergena koji se mogu naći u vašem krevetu i na nahtkasliću.

1.       Grinje

Ove mikroskopu vidljive zvijeri, oko 0,4 milimetra duge, moguće je pronaći u tepisima ili tapeciranom namještaju, a vaš krevet može biti stanište i do deset tisuća grinja. Hrane se ljuskicama odumrle ljudske kože, a njihov izmet sadrži tvar skraćenog naziva DerP1, iznimno snažan alergen. DerP1 može izazvati grčenje dišnih putova, kašalj, pištanje prilikom disanja i kratak dah. U težim slučajevima, može dovesti do simptoma sličnih astmi ili kroničnih problema sa sinusima. Preporuča se da posteljinu mijenjate jednom tjedno i perete na temperaturama iznad 54 stupnja celzija.

2.       Stanice kože kućnih ljubimaca

Mrtve stanice kože kućnih ljubimaca čest su okidač alergija, a mogu se naći na tepihu, odjeći i posteljini. Poput većine alergena, gotovo su nevidljive golom oku, ali mogu izazvati pritisak u prsima, kratak dah i pištanje pri disanju. Držite ormare zatvorenima i usisavajte barem jednom tjedno. Razmislite o tome da kućne ljubimce ne puštate u spavaću sobu.

3.       Plijesan

Plijesan su male gljivice koje uspijevaju u vlažnim područjima poput podruma i kupaonica. Većina ljudi ne očekuje ih pronaći u spavaćim sobama, ali one se često brzo šire u tamnim kutcima tepiha i pod krevetom. Curenje vode s krova, kroz prozorska okna ili tapete također pomažu rast plijesni. Plijesan može početi rasti u roku 24 sata, a područje može kolonizirati u roku od jednog do dvanaest dana. Najčešće, do trenutka kad je otkrijete, plijesan je već postala problem. Spore plijesni lete i možete ih udahnuti u snu. Izazivaju kihanje, curenje iz nosa, svrbež u grlu i suhoću i ljuštenje kože. Često provjetravajte stambeni prostor, i provjeravajte tepihe i zidove kako bi plijesan prepoznali u nastanku.

4.       Žohari

Ovi gadni i brzi kukci često se skrivaju iza lajsni, ispod namještaja ili čak u ormarima s odjećom. Ako na noćnom ormariću čuvate časopise ili na stolcu držite gomilu odjeće, možda ih privlačite. Iako većinom dolaze na hranu, mogu se hraniti i kartonom, kožom, pa čak i odjećom od najlona. Žohare privlači nered, a riječ je o noćnim bićima koja se hrane po mraku. Alergijske reakcije na žohare uključuju kratak dah, česte infekcije uha i kašalj koji se ne da izliječiti. Začepite rupe u podnim daskama, ne ostavljate mokre ručnike uokolo i redovno pospremajte ormare.

5.       Pelud

Alergije na pelud najčešće se povezuju s cvatnjom biljaka u vrtu i na otvorenom, ali pelud može biti skrivena i u vašoj spavaćoj sobi. Pelud se može prilijepiti uz gotovo bilo što, a ako ste bili na otvorenom tijekom peludne sezone, moguće je da je imate u kosi i na odjeći. U stan vam može ući i kad provjetravate. Dok mala količina peludi kod prosječne osobe ne mora izazvati alergičnu reakciju, napad alergijskih simptoma ili glavobolju izazvat će kod alergičara. Bol u sinusima, vrtoglavica i začepljen nos su među čestim simptomima. Za ublažavanje simtoma peludne groznice, koristite Aqua Maris 4Alergy ili Vizol S.