Alergolozi i JGL organizirali veliko čišćenje ambrozije u Osijeku

Više od pedeset volontera odazvalo se akciji čišćenja staništa ambrozije koju je u subotu u Osijeku organiziralo Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s najvećom hrvatskom farmaceutskom tvrtkom u domaćem vlasništvu, riječkim JGL-om u sklopu akcije Alergični na alergije.

Volonteri su, uz pomoć zaposlenika osječkog komunalnog društva UNIKOM više od tri sata čistili područje istočnog dijela kampusa Sveučilišta u Osijeku, i očistili površinu od 5000 kvadratnih metara na kojoj je bila raširena ova biljka čiji je pelud jedan od najopasnijih alergena u Europi.
Dr. sc. Višnja Prus, pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek naglasila je kako se s alergijom na pelud ambrozije bori gotovo trideset posto stanovnika europskog kontinenta, a u Hrvatskoj je Osijek jedan od gradova koji su najteže ugroženi od ove biljke.

„Osobe osjetljive na pelud ambrozije pate od cijelog niza simptoma, svrbeži lica i očiju, kašlja, kihanja, istjecanja sekreta iz nosa i u vrijeme cvatnje ambrozije prolaze zaista teške trenutke, koje mogu ublažiti lijekovima. Ali, najbolja prevencija alergije na ambroziju je što manje izlaganja peludi, a to je moguće upravo ako je iskorjenjujemo, kao u ovoj našoj akciji“, najglasila je dr. Prus.