Ambrozija – neprijatelj broj jedan za alergičare

Ambrozija je  jednogodišnji je korov koji je odgovoran za gotovo 75 % svih alergija izazvanih peludom biljaka. Iz tog se razloga akcije uklanjanja ambrozije s javnih površina organizirano provode u gotovo svim većim naseljima, kako bi se onima koji su nažalost alergični na pelud ove biljke barem donekle olakšao život. Prema da se radi o jednogodišnjoj biljci, ona ispušta vrlo mnogo peludnih zrnaca (jedna biljka u stanju je proizvesti do milijardu zrnaca!), a sjeme ambrozije može u zemlji mirovati i desetak godina, pa proklijati kada se ukažu za to povoljni uvjeti.

Premda preferira ruralna područja, zapravo će narasti na bilo kojoj zapuštenoj livadi. Pelud ambrozije nošen vjetrom i kišom može vrlo daleko putovati, a penjati se čak do tri kilometara u visinu! Ovo su tek neki od razloga zašto je ova biljka jedan od najčešćih alergena i uzrok muka mnogim alergičarima.

 

-          Pelud ambrozije nošen vjetrom i kišom može vrlo daleko putovati, a penjati se čak do tri kilometara u visinu!

           

Simptomi alergije na ovu biljku isti su kao i kod svih peludnih alergija: šmrcanje, vodenasti sekrat iz nosa, crvene oči koje suze, kihanje i grlobolja. Pomoć, osim u obliku prevencije, dolazi i u obliku raznih antihistaminika. No, prije posezanja za lijekovima, svakako se preporuča da simptome nastojite izbjeći praćenjem razine peluda u zraku i ostankom u zatvorenom kada je najveća koncentracija peluda u zraku.

Osim toga, provodite vrijeme u zatvorenim, klimatiziranim prostorima ili privremeno posjetite neki mediteranski kraj (ambrozija je biljka koja obitava u kontinentalnim dijelovima). Također, nastojte svaki dan prati kosu i mijenjati odjeću, kako bi se sebe uklonili pelud koji se potencijalno na vas zalijepio tijekom izlaska iz stana ili kuće.