Djeca koja sišu palac i grizu nokte manje obolijevaju od alergija

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Pediatrics sugerira kako su djeca koja sišu palac ili grizu nokte manje sklona razvijanju alergija, prenosi BBC.

Autori studije objavljene u časopisu pozivaju se na hipotezu o higijeni, prema kojoj izloženost nekim klicama jača ljudski imunosni sustav. Naime, u istraživanju koje je provedeno na uzorku od tisuću promatranih osoba na Novom Zelandu, u starosnoj skupini između pet i 32 godine starosti, pokazalo je kako je griženje noktiju i sisanje palca spriječilo razvoj nekih alergija kod uključenih u istraživanje.

No, te navike, koje se smatra nehigijenskima, nisu imale utjecaja na sprječavanje razvoja astme ni peludne groznice.

Sisanje palca i griženje noktiju bilo je promatrano kod djece stare pet, sedam, devet i jedanaest godina, i kod te djece je bila značajno manja vjerojatnost da će s trinaest godina imati alergije.

Šanse da ta djeca razviju alergiju na uzročnike poput grinja, ili mačke ili psa, bile su za trećinu manje nego kod djece koje nisu imale te navike.

Ovaj tip zaštite od razvoja alergija traje i u odrasloj dobi, tvrdi istraživački tim Sveučilišta Otago iz novozelandskog Dunedina.  Uz to studija je postavljena tako da se ne može sa sigurnošću utvrditi kauzalna veza.

Istraživač na projektu, profesor Malcolm Sears sa Sveučilišta McMaster u Kanadi rekao je: „Ne preporučamo da potičete ove navike kod djece, ali čini se kako imaju pozitivnih strana“.

Holly Shaw iz AllergyUK izjavila je kako su i u drugim zemljama provedena istraživanja koja potvrđuju teoriju pozitivne uloge okoline i mikroba u probavnom traktu u razvoju imuniteta na prehrambene alergene.

„Kućni ljubimci, starija braća i sestre i život na poljoprivrednim farmama su također prepoznati kao okolišni utjecaju koji mogu imati ulogu u razvoju alergijskih bolesti.