Do 2050. u Europi 77 milijuna alergičnih na ambroziju?

U Europi bi do 2050. godine moglo biti gotovo 77 milijuna osoba alergičnih na ambroziju, otkriva istraživanje objavljeno u časopisu „Environmental  Health Perspectives“. Prema izjavi voditelja istraživanja Iaina Lakea, zadaća joj je izmjeriti eventualni utjecaj klimatskih promjena na alergije.

Od peludnih alergija pati gotovo četrdeset posto Europljana, a ambrozija je najagresivniji peludni alergen. Širenje ambrozije u Njemačku i Poljsku bi, prema istraživanju, do 2050. povećalo broj alergičnih Europljana na 77 milijuna, što će je učiniti uzrokom rasta broja alergičnih za trećinu.

Prema istraživačima uključenim u studiju, čak se dvije trećine rasta broja alergičara mogu se pripisati upravo klimatskim promjenama.

S druge strane, ukoliko će se mjere suzbijanja ambrozije sustavno provoditi, broj alergičnih na ambroziju mogao bi do 2050. pasti na 52 milijuna. No, ako se širenje ambrozije u potpunosti otme kontroli, do 2050. bi u Europi moglo biti 102 milijuna alergičnih na ambroziju, upozorava Michelle Epstein, znanstvenica na bečkom sveučilištu.

Ona predviđa moguće pogoršanje simptoma alergije na ambroziju zbog jače koncentracije peludi i duljeg razdoblja cvjetanja koje bi moglo potrajati gotovo do sredine listopada.