NO2 jača učinke ambrozije i stvara nove alergene u biljci

Pelud ambrozije ima više koncentracije alergena kad je biljka izložena dušičnom dioksidu iz ispušnih plinova vozila, otkrivaju znanstvenici Helmholtz Zentruma iz Münchena. Dodatno, studija objavljena u magazinu Plant, Cell & Environment ukazuje na moguće postojanje još jednog alergena u ambroziji.

Istraživači Biotehničke patologije biljaka s Helmholtz Zentruma su, zajedno s kolegama s Tehničkog sveučilišta u Münchenu, istraživačkog konzorcija UNIKA-T i Centra za istraživanje alergija i edukaciju Christine Kuehne, proučavali kako dušični oksidi utječu na pelud ambrozije. Konkretno, izlagali su biljku različitim razinama NO2, koji nastaje tijekom izgaranja fosilnih goriva. „Podaci koje smo dobili tijekom istraživanja pokazuju da je izloženost NO2 značajno povećala razinu proteina Amb a 1 u peludi“, izjavio je dr. Feng Zhao, glavni autor studije. Dodatno, znanstvenici su otkrili kako pelud biljaka ambrozije izloženih visokim razinama NO2 pokazuje povišenu sposobnost povezivanja sa specifičnim antitijelima osoba alergičnih na ambroziju. Upravo je taj faktor odlučujući okidač alergijske reakcije kod ljudi. 

Tijekom istraživanja, znanstvenici su otkrili kako pelud biljaka ambrozije izloženih NO2 iz ispušnih plinova stvara i protein za koji se ranije nije znalo da se može pronaći i u ambroziji, a iznimno nalikuje jednom od proteina koje proizvodi i drvo kaučukovca. Za taj je protein u literaturi poznato kako izaziva učinke koji su poznati kod gljiva i nekih drugih biljaka.

„Konačno, za očekivati je kako će i već ranije iznimno agresivna ambrozija postati još više alergena zbog zagađenosti zraka“, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Ulrike Frank.