Nove alergije u odrasloj dobi

Iako se osobe koje pate od alergija s tim problemom prvi puta najčešće susretnu u djetinjstvu, razvoj alergija kod odraslih je osoba sve učestaliji.

Postoji više faktora koji utječu na razvoj alergija kod odraslih osoba, a u nastavku donosimo tek neke.

1.       Osobe koje su bile alergične u djetinjstvu češće razvijaju druge alergije u odrasloj dobi

Iako to nije uvjet, ako ste patili od alergija u djetinjstvu, vjerojatnost razvijanja alergija u odrasloj dobi je veća. Čak ako ste alergije iz djetinjstva preboljeli, razvoj drugih alergija je moguć. Ulogu u tome mogu imati i obiteljsko nasljeđe, posebno kod atopijskih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa ili ekcema, pa ako je netko od vaših predaka imao alergiju na ambroziju, moguće je da ćete ih u odrasloj dobi razviti i vi.

2.       Odrasli najčešće razviju samo jednu alergiju na hranu

Većina odraslih osoba alergična je samo na jednu vrstu hrane. Ako ste u djetinjstvu bili alergični na orašaste plodove, malo je vjerojatno da ćete u odrasloj dobi razviti alergiju na jaja. No, u prehrambenoj grupi, primjerice, kod ribe, moguće je da se dogodi križna reakcija, pa osoba koja je alergična na tunu, može razviti reakciju i na bakalar. Uz to, alergije koje nisu prehrambene, poput alergije na ambroziju, i dalje se mogu razviti.

3.       Možda uopće nemate alergiju?

Vaši simptomi mogu izgledati poput alergijskih, a da to ustvari nisu. Postoji značajan broj ne-alergijskih stanja koja podsjećaju na alergijske reakcije. Primjerice, ljudi koji pate od ne-alergične rinopatije često imaju problema s jakim iscjetkom iz nosa nakon što dođu u dodir s dimom cigareta, onečišćenjem zraka ili parfemima. Ali to ne znači da imaju reakciju imuniteta na te stvari. No, situacija može biti i još složenija. Osobe koje pate od sindroma oralnih alergija mogu razviti alergiju na neko voće koje dijeli neki protein s alergenom na koji inače reagiraju. Tako to uopće ne mora biti nova alergija, nego njezina imitacija.

Da bi bili sigurni o čemu se radi, posjetite Vašu najbližu alergološku ambulantu.