Putem aplikacije „Alergični“ fotografirano čak 1.000 staništa ambrozije

– Javnozdravstvena akcija „Alergični na alergije“, koju je Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju pokrenulo u suradnji s domaćom farmaceutskom kompanijom JGL, pokazala je kako su stanovnici mnogih dijelova Hrvatske doista – alergični na alergije.

Naime, korištenjem mobilne aplikacije „Alergični“ od sredine lipnja do sada fotografirano je i prijavljeno više od tisuću staništa ambrozije, najagresivnijeg peludnog alergena, a svakim danom pristižu i nove prijave. Sva fotografirana staništa ambrozije vidljiva su na web stranici www.alergicni.com.

Da je riječ o ozbiljnom javnozdravstvenom problemu, pokazuje činjenica da u Hrvatskoj svaka deseta osoba pati od alergije na ambroziju. Najviše su joj izloženi stanovnici kontinentalne Hrvatske, naročito Slavonije i Baranje što je vidljivo i na samoj karti s obzirom da je najviše lokacija fotografirano upravo na tom području. Međutim, sve učestalija je i u Primorju i Dalmaciji. Ambrozija se brzo širi, a suzbija se čupanjem prije cvatnje, zbog čega je Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju u suradnji s hrvatskom farmaceutskom tvrtkom JGL i razvilo mobilnu aplikaciju kako bi se mapiranjem staništa ambrozije pomoglo njezino suzbijanje.

Aplikacija “Alergični” korisniku omogućava da putem pametnog telefona fotografira stanište ambrozije koje se pomoću GPS-a mapira na karti Republike Hrvatske. Sva fotografirana staništa ambrozije vidljiva su na web stranici www.alergicni.com/map/. Karta je interaktivna i na njoj su označene točne adrese lokacija ambrozija, kao i fotografije lokacija.

Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu i dalje besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno - dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu.

Svaki korisnik aplikacije „Alergični“ koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket sponzora akcije, tvrtke JGL, s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair.