Savjeti za vozače alergičare

Osobe alergične na pelud biljaka trebaju već od proljeća početi paziti kako i kada sjedaju za volan osobnog ili gospodarskog vozila, zbog niza opasnosti koje prijete za njih i ostale sudionike u prometu u slučaju alergijske reakcije tijekom vožnje.

Posebno je to izraženo sada u vrijeme godišnjih odmora, kad se očekuje i cvatnja ambrozije.

Naime curenje iz nosa, svrbež očiju i stalno kihanje nisu samo neugodni i naporni, mogu biti uzrok izazivanja prometne nesreće.

Nedavna studija sveučilišta u nizozemskom Maastrichtu otkriva kako su simptomi peludne groznice za vozače jednako opasni kao 0,5 promila alkohola u krvi.

Donosimo Vam šest savjeta za pripremu prije vožnje ukoliko patite od peludnih alergija.

1.       Odaberite pravi antihistaminik

Odabir pravog antihistaminika je važan jer neki stariji, iako su popularni, mogu djelovati kao sedativi i povećati umor. Potražite od svojeg ljekarnika dugodjelujući antihistaminik bez sedativnog djelovanja.

2.       Sanirajte suzne oči prije vožnje

Peludna groznica često izaziva svrbež i suzenje očiju, što može predstavljati opasnost u vožnji. Zato koristite antialergijske kapi za oči, poput Vizol S Allergy, prije sjedanja za volan. Pomoći mogu i sunčane naočale s mrežicom koja sprečava kontakt alergena s očima.

3.       Zatvorite sve prozore i uključite klimu

Ključ za smanjivanje simptoma peludne groznice je u smanjenoj izloženosti alergenu koji izaziva reakciju. Zatvaranjem prozora i uključivanjem funkcije reciklaže zraka iz unutrašnjosti automobila, izbjeći ćete ulazak vraka iz okoline, a većina novih automobila ima i filtere za pelud, koje povremeno treba i zamijeniti.

4.       Maramice držite nadohvat ruke

Iznenadno kihanje ili kontinuirano curenje sluzi iz nosa može ometati vozača. Zato je dobra ideja držati nadohvat ruke i stati i obrisati nos, kad je to moguće.

5.       Planirajte put oko peludnog kalendara

Pokušajte planirati put na ljetovanje kad su tamo razine peludi niže, a ako je potrebno, izbjegavajte šume i polja. 

6.       Koristite pročistač zraka kod kuće prije puta

Korištenje pročistača zraka može pomoći uklanjanju peludi u domu.