Smanjite izloženost alergenima u svojem domu

Izreka da je čistoća pola zdravlja zaista nije izmišljotina, zbog čega vam predstavljamo deset savjeta za ugodniji život u vašem domu, bez alergena.

Čistite podove: Na podovima se skuplja više prašine nego na bilo kojoj drugoj površini u vašem domu, a tepisi tu prašinu sakupljaju, neovisno o tome koliko često usisavate. Umjesto tepiha, parkete ostavite golima.

Uložite u kvalitetan madrac: Što je madrac jeftiniji, u njemu je više kemikalija. Najmanje toksični madraci napravljeni su od održivih, prirodnih materijala poput pamuka ili prirodnog lateksa.

Hipoalergenski jastuci su obvezni: Jastuci su pravo mrjestilište za grinje, pa se potrudite nabaviti hipoalergenske jastuke, mijenjajte jastučnice svakog tjedna, a jastuke perite svaka tri mjeseca i zamijenite ih svake tri godine.

Koristite hipoalergenske navlake za madrace:  Navlake će spriječiti razmnožavanje grinja u madracu.

Koristite prirodne tkanine u kućanstvu: pamuk, svilu, tkanine od kukuruznih vlakana, konoplje, bambusa…

Nabavite namještaj bez formaldehida: Izbjegavajte kupovinu najjeftinijeg namještaja, jer je izgledno da ljepila u njemu sadrže formaldehid koji lako isparava. Kupujte namještaj od proizvođača koji ne koriste neotrovna ljepila.  

Ne prikupljajte prašinu: Izbjegavajte teške zavjese i draperije, eventualno pamučne ili lanene.

Koristite netoksične boje za zidove: Boje mogu biti nešto gušće, ali u sebi sadrže i bazu, pa se brže suše i kraće otpuštaju mirise.

Ne gomilajte nepotrebne stvari: Pelud, plijesni, prašina i drugi alergeni skupljaju se po sitnicama koje držite po kući. Umjesto na otvorenom, držite stvari pospremljene u kutijama, ladicama i ormarima. Knjige držite u vitrinama, jer će tako skupljati manje prašine, a stare knjige često mogu biti izvor spora plijesni.

Čuvajte se stjenica: Nakon povratka kući s putovanja, operite svu odjeću i ne čuvajte prtljagu u ormaru ili spavaćoj sobi. Kovčege radije spremite u ostavu.