Ublažite simptome jesenskih alergija

Premda uobičajeni sumnjivac, nije samo proljeće glavni aktivator alergija: česte su i u jesen, kada ih izazivaju grinje i spore iz trunućeg lišća. Kako si pomoći i ublažiti neugodne simptome koje izazivaju, saznajte u narednim retcima.

 Grinje su najaktivnije na jesen i u zimi jer im pogoduje izmjena temperature i početak grijanja i pojava suhog zraka u prostorijama. Radi se o malim, golom oku nevidljivim člankonošcima.  Alergije uzrokuje njihov izmet koji se nakuplja u jastucima, madracima i foteljama te je nekad primjetan u obliku narančastig mrljica.  Kod osoba može uzrokovati probleme s dišnim putevima, ekcem ili čak astmu. Jedno od omiljenih okupljališta grinja su u plišane igračke.

Da biste spriječili alergijske reakcije koje mogu izazvati grinje, ovi mali, nevidljivi sustanari, najvažnije je pristupiti prevenciji njihove pojave redovitim provjetravanjem prostora u kojima boravite, redovitim pranjem posteljine na programima s temperaturom od barem 60 stupnjeva te sušite vaše rublje vani na otvorenom prostoru ili u sušilici. Kad je u pitanju tjeranje grinja iz dječjih igračaka koje bi se mogle oštetiti pranje u perilice, njih možete staviti u hladnjak na najmanje sedam sati i problem s grinjama u plišancima bi trebao biti rješen.

Da biste spriječili alergijske reakcije koje mogu izazvati grinje, ovi mali, nevidljivi sustanari, najvažnije je pristupiti prevenciji njihove pojave redovitim provjetravanjem prostora u kojima boravite, redovitim pranjem posteljine na programima s temperaturom od barem 60 stupnjeva te sušite vaše rublje vani na otvorenom prostoru ili u sušilici.

Spore koje su drugi najčešći uzrok alergija u jesen, najčešće dolaze u našu okolinu s unošenjem raznih biljaka u dom kako bismo ih zaštitili od temperature koje padaju i jakih kiša koje dolaze s jesenjim danima. Ako znate da vam blizina suhog jesenjeg lišća uzrokuje reakcije poput iznenadnog i učestalog kihanja te iritacija kože, zamolite nekoga iz obitelji ili susjeda da umjesto prione sakupljanju lišća u vašem dvorištu, te prije unosa biljaka u vaš dom pažljivo očisto odbačeno lišće koje se možda nakupilo na površini zemlje u cvjetnoj tegli koja se unosi.

Osim opreza prilikom izlaganja uvjetima koji potencijalno doprinose pojavi simptoma alergija karakterističnih za ovo doba godine te vođenja računa o higijeni i prozračnosti prostora u kojem boravite, u ublažavanju simptom alergijskih reakcija mogu vam pomoći i pripravci poput Vizol S ALLERGY kapi, koji će ublažiti efekt crvenila u alergijama nadraženim očima. Ako se vaša alergija očituje raznim promjenema na koži, koje najčešće podrazumijevaju osip koji može biti na različitim dijelovima tijela, jedna od dobronamjernih savjeta koji vam može pomoći jest da izbjegavate odjeću od vune. Ipak, ako ne želite odustati od nošenja toplijih vunenih komada, nastojte ipak da ispod njih prvi sloj odjeće bude od nekog drugog materijala, po mogućnosti čistog pamuka. Također,  hidratizirajte redovito vašu kožu kremama ili hidratizirajućim losionima za tijelo, jer suha koža sklonija je iritacijama.