Zaštitite se od ambrozije kroz cijelu godinu

Jesenske alergije mogu biti posebno opake, prije svega zbog najopasnijeg biljnog alergena, ambrozije.

Iako ste se možda nadali kako je najgori dio sezone alergije na ambroziju već iza nas, ta sezona ne prestaje do prvog pravog mraza. Ovisno o tome gdje živite, to može biti baš ovih dana, ili tek u prosincu.

Kako bi spriječili simptome alergije na ambroziju tijekom cijele godine, prisjetite se ovih savjeta.

1.       Ambrozija je, nažalost, gotovo svugdje

U Hrvatskoj je u sklopu akcije Alergični u samo nekoliko mjeseci ove godine prijavljeno više od tisuću staništa ovog agresivnog alergena.  Samo jedna biljka ambrozije može proizvesti oko milijardu zrnaca peludi u sezoni, peludi koju zatim raznosi vjetar. Pelud se u zraku zadržava danima i može proputovati velike udaljenosti i prouzročiti tegobe ljudima koji su stotinama kilometara daleko od staništa.

2.       Pokušajte izbjeći pelud ambrozije

Kao što sigurno znate, pelud ambrozije teško je izbjeći, ali treba nastojati izbjeći kontakt s peludi. Kad god je moguće, zaštitite se naočalama, odjećom dugih rukava, ili u vrijeme cvatnje izbjegavajte izlaske iz zatvorenih prostora. Ako morate raditi na otvorenom, nosite masku za disanje. Držite prozore doma zatvorenima. Prije spavanja se otuširajte i operite kosu. Pomaže i antialergijska posteljina.

3.       Ne jedite voće srodno ambroziji

Nekoliko je vrsta voća, poput lubenice, dinje, banana i avokada, u istoj obitelji kao i ambrozija. Osobe alergične na ambroziju mogu biti preosjetljive i na te vrste voća. Riječ je o preosjetljivosti koja je vrlo rijetko opasna, a najčešće se svodi samo na osjećaj svrbeža u ustima ili kašalj. Ovu se reakciju naziva sindromom oralne alergije i najčešće prethodi peludnoj groznici. Najčešća je kod starije djece i odraslih. Može se dogoditi u bilo koje doba godine, ali u sezoni ambrozije je može potaknuti bilo koje od navedenog voća.

4.       Konzumacija meda ne pomaže

Unatoč narodnim mudrostima, med lokalnih proizvođača ne pomaže. Pčele baš i ne vole ambroziju, draže su im biljke s većim cvijećem. Tablete s pčelinjom peludi, koje su dostupne u nekim ljekarnama mogu pak izazvati alergijske reakcije. Štoviše, uzimate li ih često, možete razviti alergije na neke vrste cvijeća.

5.       Ne, grickanje ambrozije također ne pomaže

Još jedna narodna mudrost koja se pokazala u potpunosti neistinitom. Ako se već odvažite na nepotrebne eksperimente poput grickanja ambrozije, možete očekivati i alergijsku reakciju kože zvanu dermatitis. Riječ je o reakciji koja nastaje kad dotaknete nešto na što ste alergični, od bršljana, nekih parfema ili sredstava za čišćenje, a manifestira se kao svrbež, crvenilo ili opeklina.

6.       Posjetite alergologa

Kako bi utvrdili od koje vrste alergije patite i dobili odgovarajuću terapiju, posjetite liječnika alergologa.

7.       Koristite lijekove za ublažavanje alergijskih simptoma

Aqua Maris 4Allergy proizvođača JGL kombinira iscjeljujuća svojstva mora uz inovativnu supstanciju ektoin i pruža potpunu zaštitu od neugodnih alergena i iritansa. U potpunosti  prirodan proizvod, klinički dokazane učinkovitosti, prikladan je za djecu i najosjetljivije pacijente.