Kako si pomoći

Prije svega, potrebno se posavjetovati s liječnikom, kako bi se otkrio točan uzrok alergije. Liječnik će vam preporučiti i neke lijekove, koji će spriječiti ili ublažiti simptome.

Liječenje ponajprije ovisi o problemima koje alergija izaziva i o jačini simptoma. Liječenje se obavlja izbjegavanjem alergena, konvencionalnim načinom, uporabom biljnih lijekova i dodataka prehrani.

Konvencionalno liječenje sastoji se od antihistaminika u obliku tableta, raspršivača za nos, kapi za oči, dekongestiva u obliku kapi i sprejeva za nos, kortikosteroida u obliku inhalacija, tableta i sprejeva. Konvencionalan način liječenja mora se provoditi uz kontrolu i stručnu pomoć liječnika.

Biljni lijekovi i dodaci prehrani koji pomažu u liječenju alergije su:

  • proizvodi za higijenu, čišćenje i zaštitu nosne šupljine – Aqua Maris linija,
  • vitamin C i bioflavonoidi djeluju kao prirodni antihistaminici – treba uzimati 500 mg C vitamina čak tri puta dnevno (poslije jela, jer u protivnom će iziritirati želudac i crijeva), a smatra se da su i vitamini A i B skupine jaki stimulansi za obrambeni sustav organizma,
  • proizvodi koji se rade od pčelinje peludi i matične mliječi mogu ublažiti ili ukloniti simptome respiratorne alergije, ali ih ne smiju uzimati ljudi koji su alergični na ubod pčela.

Lijekovi mogu samo kontrolirati simptome bolesti, ali je ne mogu izliječiti.

U vrijeme kad su koncentracije peludi najveće, treba izbjegavati otvorene prostore i prirodu. Koncentracije polena najviše su ujutro te za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena, jer se suhi i laki polen tada najlakše raznosi. Prostore zračite samo kratko, najbolje noću. Ne zaboravite da se pelud nakuplja i na vašoj kosi i odjeći, pa ih češće mijenjajte i perite.